Ky është shteti që i prishi punë sot Kosovës për liberalizimin e vizave

Republika çeke, e cila aktualisht drejton Presidencën e BE-së, ka propozuar që hyrja në fuqi e liberalizimit të vizave për Kosovën të lidhej me funksionalizimin e sistemit të udhëtimit ETIAS, siç kërkoi Franca, por njëherësh të caktohej edhe data e fuqizimit të vendimit: “jo më vonë se 1 dhjetori i vitit 2023”.

Ndërsa, sot ka skaduar afati i shteteve anëtare të Bashkimit Evropian, që me të “procedurë të heshtur”, t’i paraqesin vërejtjet e tyre në propozimin e Çekisë për liberalizimin e vizave për Kosovën.

Propozimi i Çekisë për liberalizimin e vizave nuk kalon

Duke u thirrur në burimet diplomatike në Bruksel, Radio Evropa e Lirë , raporton se “së paku dy shtete” e ndërprenë këtë procedurë dhe penguan që propozimi të marrë dritën e gjelbër.

Sipas këtij raportimi, Spanja ishte ajo që paraqiti vërejtje, ndërsa disa shtete tjera kërkuan më shumë sqarime.

Në dy muajt e fundit, janë mbajtur dy mbledhje të Grupit Punues për Vizat në kuadër të Këshillit të Bashkimit Evropian. Nga këto takime, nuk ka pasur ndonjë rezultat.

Lidhja me sistemin ETIAS

Në një takim të grupit punues për viza të Këshillit të BE-së, të mbajtur më 13 tetor, zyrtarët francezë propozuan që liberalizimi i vizave për Kosovën të lidhet me funksionalizimin e të ashtuquajturit sistem ETIAS.

Ky sistem digjital synon të bëjë evidentimin e vizitorëve që hyjnë prej jashtë BE-së në zonën e lëvizjes së lirë, Schengen.

ETIAS është dashur të nisë së funksionuari në vitin 2022, por data është shtyrë disa herë dhe tani si afat përmendet nëntori i vitit 2023.

Kërkesa e Francës erdhi me gjithë faktin se Komisioni Evropian, qysh në vitin 2018, ka konfirmuar disa herë se Kosova i ka përmbushur të gjitha kushtet për liberalizimin e vizave.

Kosova është vendi i vetëm në Ballkanin Perëndimor, qytetarët e të cilit nuk mund të lëvizin lirshëm në zonën Schengen, të përbërë prej 26 shtetesh evropiane.

Vendet e tjera të rajonit ka më shumë se një dekadë që gëzojnë udhëtimin pa viza.
rezervuara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *