Tërmeti mund të godasë pa paralajmërim, mësoni se si të mbroheni në rast të tërmeteve të fuqishme

Termeti mund të godasë në çdo kohë prandaj ju duhet te jeni gati dhe te dini si te mbrohemi nga termetet.

Ndoshta jeni në mes të ditës tuaj të punës ose shikoni shfaqjen tuaj të preferuar, ose ndoshta jeni në gjumë të thellë në mes të natës kur ndjeni se toka poshtë jush zhvendoset dhe dridhet. Pas një ose dy sekonde konfuzioni, ju e kuptoni se çfarë është – një tërmet.

Tërmetet janë një fenomen që nuk duhet marrë kurrë lehtë. Megjithëse nuk mund të parashikojmë me të vërtetë se kur do të ndodhë më pas, ka shumë veprime që mund të ndërmarrim për të mbrojtur veten para, gjatë dhe pasi të ndodhë një tërmet. Përgatituni sot me këshillat e mëposhtme:

Si te mbrohemi nga Termetet

Përgatitni veprimet tuaja

Është e lehtë të humbni qetësinë pasi të godasë një tërmet, por ju mund të ndryshoni mënyrën se si reagoni me praktikë dhe vëmendje. Identifikoni vendet e sigurta në shtëpinë tuaj dhe zonën tuaj të punës dhe mbani mend se do t’ju duhet të bini, të mbuloheni dhe të mbaheni kur të godasë një tërmet. Gjithashtu, dini të paktën dy mënyra se si mund të dilni nga ndërtesa në mënyrë të sigurt pas termetit.

Rezervoni furnizimet e urgjencës

Kjo përfshin një zjarrfikës, pajisje të ndihmës së parë, një radio me bateri, elektrik dore dhe bateri shtesë në shtëpi. Ju gjithashtu do të dëshironi të merrni një bilbil, këpucë të forta dhe batanije së bashku. Planifikoni sikur burimet nuk do të jenë të disponueshme për ju për rreth 24 orë.

Jini të zgjuar në lidhje me vendosjen e artikujve

Sigurohuni që raftet tuaja të librave, dollapët e mëdhenj të skedarëve dhe veprat e artit në shtëpinë tuaj të jenë të gjitha të ankoruara në mur. Ju gjithashtu do të dëshironi të ruani objekte të rënda në rafte të ulëta pasi ato mund të bien dhe të shkaktojnë dëme kur godet një tërmet.

Bëni plane me familjen tuaj

Ashtu si do të bëni për një zjarr, ju do të dëshironi të përcaktoni se ku do të takoni familjen tuaj pas një tërmeti. Takohuni diku që të gjithë e njohin në rast se jeni të ndarë në rast urgjence.

Qëndroni të qetë

Gjëja më e rëndësishme që mund të bëni kur godet një tërmet është të qëndroni sa më të qetë. Ju do të jeni në gjendje të merrni vendime më të zgjuara dhe më racionale kur të jeni të qetë dhe të tjerët do t’i vënë re veprimet tuaja dhe do t’u përgjigjen atyre.

Qëndroni të sigurt në ambiente të mbyllura

Nëse jeni në shtëpi kur ndodh një tërmet, qëndroni atje. Sigurohuni që të largoheni nga dritaret dhe çdo mobilje të gjatë të pasigurt. Lëreni, mbulojeni dhe mbajeni poshtë një tavoline, tavoline ose përgjatë një muri të brendshëm dhe mbuloni kokën, qafën dhe fytyrën. Qëndroni në këtë mënyrë derisa lëkundjet të qetësohen.

Qëndroni të sigurt në natyrë

Nëse ndodheni jashtë kur ndjeni se toka dridhet, qëndroni jashtë. Lëvizni në një zonë të hapur larg nga rreziqet e rënies, duke përfshirë pemët, linjat e energjisë elektrike dhe ndërtesat. Edhe një herë, bini në tokë dhe mbuloni kokën dhe qafën derisa të mbarojë tërmeti.

Kontrolloni për lëndime

Vlerësoni veten dhe të tjerët për çdo lëndim. Nëse keni mundësi, jepini ndihmën e parë kujtdo që mund të ketë nevojë derisa të mbërrijnë autoritetet. Gjithashtu, mos lëvizni personat e lënduar nëse nuk janë në rrezik.

Kontrolloni linjat e ujit, gazit dhe elektrike për dëmtime

Nëse ka ndonjë dëmtim në ndonjë nga këto, mbyllni valvulat. Nëse ju ndodh era gazi, hapni të gjitha dritaret dhe dyert dhe dilni jashtë. Ju gjithashtu do të dëshironi të raportoni erën e gazit tek autoritetet.

Përdorni kujdes ekstrem

Nëse duhet të largoheni nga një ndërtesë, jini jashtëzakonisht të kujdesshëm. Vazhdimisht vlerësoni mjedisin tuaj dhe shikoni për çdo mbeturinë që bie dhe xhami të thyer. Nëse largoheni, sigurohuni që të merrni çelësat, çdo send jetik personal dhe furnizimet e urgjencës, por bëjeni këtë vetëm nëse është e sigurt. Gjithashtu, mos rihyni kurrë në një ndërtesë të dëmtuar derisa të jetë dhënë një pastrim i plotë.

Jini të zgjuar me telefonat

Celulari juaj mund të mos jetë shumë i dobishëm pas një tërmeti pasi sistemet mund të bllokohen. Nëse ka një urgjencë kërcënuese për jetën, sigurohuni që të përdorni një telefon të vërtetë. Mos harroni të ndizni radion dhe të dëgjoni për përditësime.

Prisni pasgoditje
Nuk është e pazakontë që pasgoditjet të ndodhin pas një tërmeti. Dridhjet dhe pasgoditjet mund të ndodhin për ditë të tëra, kështu që mos u habitni nëse ndjeni ndonjë dridhje të vogël.

Ndërsa ju mund të ndihmoni të mbroni veten me këto këshilla thelbësore, tërmetet mund të godasin në çdo kohë të ditës ose natës dhe mund të shkaktojnë dëme masive në vetëm disa sekonda të shpejta.

Metoda Lësho, mbulo dhe mbaje
Lëvizni në duar dhe gjunjë (përpara se tërmetet t’ju rrëzojnë). Ky pozicion ju mbron nga rënia, por ju lejon të lëvizni akoma nëse është e nevojshme.
Mbuloni kokën dhe qafën (dhe të gjithë trupin nëse është e mundur) nën një tavolinë ose tavolinë të fortë. Nëse nuk ka strehë afër, vetëm atëherë duhet të zbrisni pranë një muri të brendshëm (ose pranë mobiljeve të ulëta që nuk do të bien mbi ju) dhe të mbuloni kokën dhe qafën me krahë dhe duar.
MBANI në strehën tuaj (ose në kokën dhe qafën) derisa lëkundjet të ndalojnë. Jini të përgatitur të lëvizni me strehën tuaj nëse lëkundjet e zhvendosin atë përreth.
Përpjekja për të lëvizur gjatë lëkundjeve ju vë në rrezik: Tërmetet ndodhin pa asnjë paralajmërim dhe mund të jenë aq të dhunshëm sa nuk mund të vraponi ose zvarriteni; prandaj me shumë mundësi do të rrëzoheni në tokë ku ndodheni. Pra, është më mirë të bini para se tërmet t’ju bjerë, dhe të gjeni strehë afër ose të përdorni krahët dhe duart për të mbrojtur kokën dhe qafën. “Lësho, mbulo dhe mbaje” ju jep mundësinë më të mirë të përgjithshme për t’u mbrojtur shpejt gjatë një tërmeti… edhe gjatë tërmeteve që shkaktojnë lëvizjen e mobiljeve nëpër dhoma, madje edhe në ndërtesa që përfundimisht mund të shemben.

Rreziku më i madh është nga objektet që bien dhe fluturojnë: Studimet e lëndimeve dhe vdekjeve të shkaktuara nga tërmetet gjatë disa dekadave të fundit tregojnë se ka shumë më shumë gjasa të lëndoheni nga objektet që bien ose fluturojnë (TV, llamba, xhami, raftet e librave, etj.) sesa të vdesësh në një ndërtesë të shembur. “Lësho, mbulo dhe mbaje” (siç përshkruhet më sipër) do t’ju mbrojë nga shumica e këtyre lëndimeve.

Nëse nuk ka mobilje afër, mund të zvogëloni mundësinë e lëndimit nga objektet që bien duke u ulur pranë një muri të brendshëm dhe duke mbuluar kokën dhe qafën me krahët tuaj (muret e jashtëm kanë më shumë gjasa të shemben dhe të kenë dritare që mund të thyhen) . Nëse jeni në shtrat, gjëja më e mirë për të bërë është të qëndroni atje dhe të mbuloni kokën me një jastëk. Studimet e lëndimeve në tërmete tregojnë se njerëzit që lëviznin nga shtretërit e tyre nuk do të ishin lënduar nëse do të kishin mbetur në shtrat.

Ju gjithashtu mund të zvogëloni mundësinë e lëndimit ose dëmtimit të sendeve tuaja duke i siguruar ato në radhë të parë. Siguroni mobiljet e rënda të sipërme në mure me rripa fleksibël. Përdorni stuko tërmeti ose fiksues velcro për objektet në tavolina, rafte ose mobilje të tjera. Instaloni shulat e sigurisë në kabinete për t’i mbajtur të mbyllura.

Shembja e ndërtesave është më pak e rrezikshme: Ndërsa imazhet e strukturave të shembura nga tërmetet në mbarë botën janë të frikshme dhe marrin vëmendjen më të madhe nga media, shumica e ndërtesave nuk shemben fare, dhe pak prej tyre shemben plotësisht. Në zonat e prirura ndaj tërmeteve të SHBA-së dhe në shumë vende të tjera, kodet strikte të ndërtimit kanë punuar për të reduktuar shumë potencialin e shembjes së strukturës.

Megjithatë, ekziston mundësia e dështimit të konstruksionit në disa lloje ndërtesash, veçanërisht në muraturë të papërforcuar (ndërtesa me tulla), dhe në struktura të caktuara të ndërtuara para kodeve më të fundit të ndërtimit. Profesionistët e shpëtimit janë trajnuar për të kuptuar se si këto struktura shemben në mënyrë që të identifikojnë vendndodhjet e mundshme të të mbijetuarve brenda “hapësirave të zbrazëta të mbijetueshme”.

Qëllimi kryesor i “Lësho, mbulo dhe mbaje” është t’ju mbrojë nga rënia dhe fluturimi i mbeturinave dhe rreziqe të tjera jostrukturore, dhe të rrisë mundësinë që të përfundoni në një hapësirë ​​boshe të mbijetueshme nëse ndërtesa në të vërtetë shembet. Hapësira nën një tavolinë ose tavolinë të fortë ka të ngjarë të mbetet edhe nëse ndërtesa shembet – fotot nga e gjithë bota tregojnë tavolina dhe tavolina që qëndrojnë me rrënoja rreth tyre, madje edhe duke mbajtur lart katet që janë shembur.

Shpëtimtarët me përvojë pajtohen se parashikimi me sukses i vendeve të tjera të sigurta paraprakisht është pothuajse i pamundur, pasi ku do të jenë këto zbrazëti varet nga drejtimi i lëkundjes dhe shumë faktorë të tjerë.

Përjashtimi i vetëm nga rregulli “Lësho, mbulo dhe mbash” është nëse ndodhesh në një vend me ndërtime të papërpunuara dhe nëse je në katin përdhes të një ndërtese të papërforcuar me tulla balte (qerpiçi), me një tavan të rëndë. Në këtë rast, duhet të përpiqeni të lëvizni shpejt jashtë në një hapësirë ​​të hapur. Kjo nuk mund të rekomandohet në radhë të parë si zëvendësim për ndërtimin e strukturave rezistente ndaj tërmeteve!

Si te mbrohemi nga termeti ne shkolle

Tërmetet janë sfida unike për shkollat. Ndryshe nga rreziqet e tjera natyrore ose të shkaktuara nga njeriu, ato ndodhin pa paralajmërim. Shkollat ​​nuk mund të mbyllen paraprakisht, as të evakuohen. Megjithatë, me trajnimin dhe planifikimin e duhur paraprakisht, të gjithë në komunitetin tuaj të shkollës mund të përgatiten të reagojnë siç duhet gjatë dhe pas një tërmeti, me furnizimet e duhura në dispozicion. Ky mësim ofron një përmbledhje të gatishmërisë shkollore ndaj tërmeteve dhe ofron burime për përdorim në përfshirjen e tërmeteve në planet tuaja të përgjithshme të emergjencës.

Shkolla ose distrikti juaj nuk duhet të përgatitet për tërmete veçmas nga rreziqet e tjera të mundshme. Pjesa më e madhe e materialit në këtë mësim është gjithashtu e dobishme për shumë situata të tjera. Qasja më e mirë është krijimi dhe përmirësimi i planeve gjithëpërfshirëse të emergjencës me të gjitha rreziqet që:

Përfshini bashkëpunimin e partnerëve të komunitetit
Janë përshtatur për rrethin, shkollën dhe kampusin unik
Siguroni të gjithë komunitetin e shkollës, duke përfshirë njerëzit me aftësi të kufizuara dhe nevoja të veçanta
Mbështet zbatimin e NIMS (Sistemi Kombëtar i Menaxhimit të Incidenteve)
Përdorni kornizën e katër fazave – Parandalimi dhe Zbutja, Përgatitja, Përgjigja dhe Rimëkëmbja
Çdo tërmet i madh do të prekë të gjithë komunitetin tuaj dhe zyrtarët e menaxhimit të emergjencave do të koordinohen sipas Sistemit Kombëtar të Menaxhimit të Incidenteve (NIMS), i cili përfshin këta komponentë kryesorë:

  1. Gatishmëria
  2. Menaxhimi i Komunikimit dhe Informacionit
  3. Manaxhimi i burimeve
  4. Komanda dhe Menaxhimi

Duke ndjekur këto protokolle, shkollat ​​do të mbështesin përpjekjet e reaguesve të parë dhe menaxherëve lokalë të urgjencës. Për këtë arsye, personeli duhet të trajnohet në zbatimin e NIMS, dhe në veçanti Sistemin e Komandës së Incidentit (ICS), një qasje e standardizuar brenda Komandës dhe Menaxhimit. Trajnimi i rregullt në bashkëpunim me partnerët e komunitetit dhe përditësimet e shpeshta të planit të urgjencës së shkollës janë thelbësore për të integruar më mirë NIMS dhe ICS. Dokumentacioni dhe burimet e gjera për zbatimin e NIMS në shkollë janë në dispozicion nga Qendra e Asistencës Teknike REMS.

Krahas zbatimit të NIMS në shkollë, plani juaj duhet të përfshijë marrëveshje (paraprakisht!) me inxhinierë strukturorë ose kontraktorë për të raportuar në shkollën tuaj për të ndihmuar në përcaktimin e ashpërsisë së dëmtimit të ndërtesës.

Pas një tërmeti të dëmshëm, studentët dhe stafi juaj mund të kenë nevojë të qëndrojnë në vend për disa ditë derisa prindërit dhe reaguesit e urgjencës të mund të mbërrijnë. Dy faktorë të rëndësishëm duhet të merren parasysh për furnizimet emergjente: një vend i sigurt magazinimi dhe një sasi e përshtatshme furnizimesh. Zyrtarët e shkollës duhet të jenë të përgatitur të jenë të vetë-qëndrueshëm për të paktën 3 ditë në raste urgjence.

Ekipi i caktuar (siç është deleguar në Sistemin e Komandës NIMS) është përgjegjës për prokurimin, ruajtjen dhe mirëmbajtjen e furnizimeve specifike për gatishmërinë ndaj tërmeteve. Përgjegjësitë e tyre ekipore përfshijnë më tej mbajtjen e furnizimeve të freskëta, veçanërisht ndihmën e parë, ushqimin dhe ujin, dhe mbajtjen e një inventari të saktë dhe të vazhdueshëm të furnizimeve.

Në menaxhimin e objekteve arsimore, aspekti më i rëndësishëm i reagimit ndaj tërmetit është parandalimi i lëndimeve dhe vdekjeve për shkak të përmbajtjes strukturore ose të ndërtesës. Për shkak se tërmetet godasin pa paralajmërim, studentët dhe stafi duhet të dinë se si të mbrohen me pak ose aspak kohë për mësim. Për fat të mirë, valët më të mëdha të tërmetit zakonisht ndjekin një “tronditje” fillestare, ndoshta me disa sekonda në mes ose edhe më gjatë nëse tërmeti është më larg (i ngjashëm me vonesën midis vetëtimës dhe bubullimës). Pra, kjo mund të lejojë kohë të mjaftueshme për të hyrë në një pozicion të sigurt.

Kjo eshte e gjitha sa i perket rreth asaj se si te mbrohemi nga termetet dhe Si te mbrohemi nga termeti ne shkolle. Por per te qene me te sigurte dhe me te pergaditur se si te mbrohemi nga termetet eshte mire qe ju te konsultoheni me njerez te rrethines tuaj qe i kane studiuar keto dukuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *