Vendet që japin më së shumti bakshish?

Në disa vende si SHBA, bakshishi është bërë pjesë integrale e kultures së punës dhe shërbimit.

Nëse jeni duke marrë një kafe, duke porositur ushqim apo duke vizituar një hotel, bakshishi bëhet pjesë e shpenzimeve tuaja.

Por ndër të tjera, bakshishi nuk inkurajohet dhe madje mund të kundërshtohet. Pra, si ta dini se me cilën kulturë po ndërveproni?

Në 162 vende, u studiuan tendencat e dhënies së bakshishit, duke pare fillimisht udhëzuesit e etikës së bakshishit të TripAdvisor për secilin vend, më pas duke iu referuar artikujve të tjerë përbakshish në ato vende.

Në Greqi, Irlandë, Kosovë, Poloni dhe Serbi si rregull vlen dhurata dhjetë përqind mbi faturën. Me dhjetë deri 15 përqind qëndrojnë vendet si Bullgaria, Çekia, Britania e Madhe dhe Emiratet e Bashkuara Arabe.

Sa bakshish duhet të jepni në restorante?

Ndërsa kamarierët dhe banakierët në Shtetet e Bashkuara – I vetmi vend me bakshish të rekomanduar prej 20% – shpesh varen nga bakshishi për të plotësuar pagat, bakshishi në një restorant mund të konsiderohet një fyerjenë Japoni, Kinë ose Korenë e Jugut, ku punëdhënësit përfshijnë standard më të larta shërbimi si pjesë e pagave.

Kini parasysh gjithashtu se vlera maksimale e pritur mund të ndryshojë. Nëse jeni në një restorant në Kanada, Serbi ose Republikën Domenikane, bakshishi rreth 20% do të ishte në krye të games tipike të pritshme. Ndërkohë, 66 vende mirëpresin një bakshish prej 10%.

Edhe Shqipëria renditet ndër vendet me një tariftë bakshishi në restorante 10%.

Bakshish për strehim

Pavarësisht nëse jeni duke qëndruar jashtë vendit, mund të pritet bakshish që të merrni shërbimin më të mire nga portieri, ndihmësit ose stafi I pastrimit.

Nëse jeni në SHBA ose Kanada, bakshishi për stafin për akomodimin, variojnë nga 2-5$ USD. Në ekstremin tjetër, në vende si Argjentina, Tajlanda dhe Sri Lanka, mjafton një bakshishprej 50 cent.

Për shumë vende të tjera në botë, duke përfshirë Brazilin, Meksikën dhe Indinë, etiketa dhe pritshmëritë e bakshishit zakonisht arrijnë në 1 derinë 2 dollarë për stafin e hotelit.

Në Shqipëri, etika e dhënies së bakshishit në hotele përcakton një vlerë 1-2$.

Bakshish për transport

Kur nuk jeni duke udhëtuar me makinën tuaj të marrë me qira, ose infrastrukturën publike, udhëtarët kërkojnë nga taksitë locale dhe shërbimet si Uber dhe Lyft, mënyra të përshtatshme për të eksploruar vende të reja.

Është interesante, se shoferët nuk presin asnjë bakshishnë 88 vende të botës. Edhe Shqipëria renditet ndër vendet ku shoferët e taksive nuk marrin bakshish.

Në 21 vende, përfshirë Kanadanë, taksitë zakonisht paguhen 10% mbiçmimin e udhëtimit. Por, SHBA kryeson listën me një etiketë bakshishi prej 15% për udhëtimet me taksi. / Visual Capitalist-Monitor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *