Euro forcohet kundrejt dollarit për të tretën javë me radhë

NË TREGJET GLOBALE, vlera e dollarit kundrejt një valutave tjera ra sërish javën e kaluar, për të tretën herë radhazi, pasi investitorët besojnë se banka qendrore amerikane do t’i japë fund së shpejti ciklit të rritjes së normave të interesit.

Indeksi i dollarit, i cili tregon lëvizjen e vlerës së SHBA-së kundrejt gjashtë monedhave të tjera më të rëndësishme botërore, ra javën e kaluar me 0.5 për qind, në 102.59 pikë.

Në të njëjtën kohë, dollari u dobësua me 0.7 për qind ndaj monedhës evropiane, kështu që çmimi i euros arriti në 1.0840 dollarë. Megjithatë, kursi i këmbimit të dollarit ndaj monedhës japoneze u rrit me 1.6 për qind, në 132.80 jen. Indeksi i dollarit u dobësua edhe javën e kaluar, pasi investitorët besojnë se cikli i rritjes së normave të interesit të bankës qendrore amerikane po i vjen fundi.

Të dhënat e fundit makroekonomike tregojnë, përkatësisht, se rritja ekonomike në SHBA po ngadalësohet gradualisht, se presionet inflacioniste po zbuten, se konsumi ngadalë po dobësohet dhe se tregu i punës po ftohet gradualisht. Dhe kjo do të thotë se Fed së shpejti mund t’i japë fund ciklit të shtrëngimit të politikës monetare.

Shumë presin një pauzë në rritjen e normave të interesit

Drejtuesit e Fed paralajmërojnë se normat e interesit mund të kenë nevojë të rriten më tej për të frenuar inflacionin, kështu që tregu i parasë vlerëson se ka një shans 55 për qind që Fed të rrisë normat bazë të interesit me 0.25 pikë përqindje të tjera në mbledhjen e tij të ardhshme në maj. .

Megjithatë, shumë presin një pauzë në rritjen e normave të interesit, madje edhe fundin e ciklit. “Ngadalësimi i shpenzimeve në SHBA dhe ftohja e inflacionit janë në përputhje me pritjet që Fed do t’i japë fund rritjes së normave së shpejti,” tha Joe Manimbo, një analist në Convera.

Nga ana tjetër, Banka Qendrore Evropiane (BQE) pritet të vazhdojë të rrisë normat e interesit. Duhet pranuar se të dhënat e fundit nga Eurostat treguan se norma e inflacionit në Eurozonë ra ndjeshëm në mars, por norma e inflacionit bazë, e cila përjashton çmimet e energjisë dhe ushqimeve, arriti nivele të reja rekord.

Euro u forcua kundrejt dollarit për të pestën javë radhazi

Kjo do të thotë se BQE do të vazhdojë të jetë nën presion për të rritur normat e interesit. “Unë besoj se Fed do të rrisë normat e interesit me 0.25 pikë përqindjeje në maj dhe – kaq. Megjithatë, pres që BQE të rrisë normat e interesit deri në verë. Dhe kjo është pozitive për kursin e këmbimit të euros ndaj dollarit. sepse diferenca midis normave të interesit në SHBA dhe eurozonë”, thotë Stuart Cole, ekonomist në Equity Capital.

Falë pritshmërive të tilla, euro u forcua ndaj dollarit javën e kaluar për të pestën javë radhazi dhe një periudhë kaq e gjatë e rritjes së euros nuk është regjistruar që nga gushti 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *