“ShBA kërkon që anëtarësimi i Kosovës në KiE të mos merret parasysh derisa ta ndryshojë qëndrimin ndaj Asociacionit”

Mediumi ‘EuroNews’ në gjuhën serbe ka raportuar të martën se ministritë e Punëve të Jashtme të disa shteteve evropiane, anëtare të Këshillit të Evropës, kanë marrë një notë nga ambasadat e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, në të cilën thuhet se Uashingtoni konsideron se çështja e anëtarësimit të Kosovës në Këshillin e Evropës nuk duhet të futet në agjendën e Komitetit të Ministrave të Këshillit të Evropës.

Sipas burimeve diplomatike të këtij mediumi, SHBA kërkon që çështja e anëtarësimit të Kosovës në Këshillin e Evropës të mos vihet në agjendë derisa “Kosova të marrë një qëndrim më konstruktiv për Asociacionin e Komunave Serbe, i cili do t’i hapte rrugën propozimin e marrëveshjes bazë ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës”.

Sipas Euronews të Serbisë, ky qëndrim i Shteteve të Bashkuara të Amerikës është rënë dakord me Italinë, Francën dhe Gjermaninë.

“Anëtarësimi i Kosovës në Këshillin e Evropës ka qenë një çështje e hapur që kur Prishtina paraqiti një kërkesë për anëtarësim në atë institucion në maj të vitit të kaluar, megjithatë, disa përpjekje deri më tani për ta “shtyrë” këtë temë në rend dite kanë dështuar”, raporton ky medium, transmeton Paparaci.

“Ndërkohë, disa fuqi perëndimore punuan intensivisht në këtë proces, i cili praktikisht mori një kthesë me lëvizjen e fundit të Uashingtonit. Zyrtarët perëndimorë kanë sugjeruar tashmë në periudhën paraprake se presionet ndaj Prishtinës dhe kryeministrit të Kosovës Albin Kurti mund të rriten në periudhën e ardhshme për shkak të qëndrimit të tyre ndaj AKS-së, si dhe se një nga mënyrat e kushtëzimit mund të jetë bllokada ndërkombëtare. institucionet, të udhëhequra nga Këshilli i Evropës”.

“Së fundmi, një mesazh i ngjashëm ka ardhur edhe nga ambasada gjermane në Prishtinë, e cila ka theksuar se bllokimi i formimit të AKS-së do ta vështirësojë sigurimin e shumicës së nevojshme të votave për anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Evropës”.

“Në të njëjtën kohë, i dërguari special i SHBA-së për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar, ka lënë të kuptohet për një fazë të re në marrëdhëniet e vendeve perëndimore ndaj Kurtit dhe Prishtinës, duke thënë se bashkësia ndërkombëtare po kërkon nga kryeministri i Kosovës formimin e AKS-së. Siç ka shtuar ai, ‘Kurti nuk ka pse të pajtohet, Kosova tashmë është pajtuar’”, thuhet tutje.

“Një person apo një palë nuk mund të braktisë marrëveshjen ekzistuese detyruese. Kështu që ne nuk duhet ta bindim Kurtin të pajtohet, Kosova tashmë ka rënë dakord, si qeveri, si shtet”, i tha Escobar Zërit të Amerikës, duke vënë në dukje se “nuk është një pyetje nëse Kurti është dakord apo jo, por si do të zbatohet ZSO”.

Më pas ka vijuar takimi i sotëm kushtuar Asociacionit, i cili është mbajtur në Ambasadën Amerikane në Prishtinë dhe në të cilin Kurti, sipas deklaratave të tij, nuk ka qenë i ftuar, ndonëse në takim kanë marrë pjesë përfaqësues të kabinetit të tij.

Të hënën, një ditë para këtij takimi, Escobar dhe këshilltari në Departamentin e Shtetit, Derek Chollet, theksuan edhe një herë se Asociacioni është një detyrim ndërkombëtar dhe se është koha për themelimin e saj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *