Si ta dini se fëmija i vogël mund të ketë meningjit: Shenjat dhe simptomat më të shpeshta

Meningjiti dhe septikemia mund të shfaqen së bashku. Jini të vetëdijshëm për të gjitha shenjat dhe simptomat e tyre te foshnjat dhe fëmijët e vegjël. Është veçanërisht e rëndësishme të mbani një sy te foshnjat, pasi ato nuk janë në gjendje të komunikojnë kur nuk ndihen mirë.

Mos prisni për një skuqje. Nëse foshnja ose fëmija juaj i vogël është sëmurë dhe përkeqësohet, kërkoni menjëherë ndihmë mjekësore

Shenjat dhe simptomat më të shpeshta të meningjitit dhe septikemisë te foshnjat dhe fëmijët e vegjël
Ethe, temperaturë, duar dhe këmbë të ftohta
Refuzimi i ushqimit dhe të vjellat
I mërzitur, nuk i pëlqen të trajtohen
I përgjumur, i lëshuar, nuk reagon
Frymëmarrje e shpejtë ose rënkim
Lëkurë e zbehtë, me njolla/skuqje
Qarje e pazakontë, rënkim
Fontenella e tendosur dhe e fryrë
Qafë e shtangur, shmang dritën
Konvulsione/kriz

Simptomat e hershme mund të përfshijnë:

Ethe, dhimbje koke, të vjella, dhimbje muskujsh dhe temperaturë me duar dhe këmbë të ftohta.

Dikush me meningjit ose septikemi mund të përkeqësohet shumë shpejt. Vazhdoni t’i kontrolloni ato.

Besoni instinkteve tuaja – kërkoni ndihmë mjekësore nëse dyshoni se fëmija juaj mund të jetë i sëmurë.

Pse janë të rrezikuar fëmijët nën 5 vjeç

Foshnjat dhe fëmijët e vegjël janë veçanërisht të pambrojtur ndaj meningjitit, pasi nuk mund ta luftojnë lehtësisht infeksionin, sepse sistemi i tyre imunitar ende nuk është zhvilluar plotësisht. Shkaktarët më të zakonshëm të meningjitit janë bakteret dhe viruset.

Meningjiti viral është rrallë kërcënues për jetën, por ende mund t’i bëjë foshnjat dhe fëmijët e vegjël shumë të sëmurë. Shumica e fëmijëve do të shërohen mirë, por rikuperimi mund të jetë i ngadaltë.

Meningjiti bakterial mund të jetë fatal dhe kërkon shtrim të shpejtë në spital dhe trajtim urgjent mjekësor. Ndërsa shumica e fëmijëve do të shërohen mirë, rreth 10 për qind mund të kenë përfundim fatal dhe disa mund të mbeten me aftësi të kufizuara gjatë gjithë jetës.

Disa baktere që shkaktojnë meningjitin mund të shkaktojnë edhe septikemi (helmim gjaku). Skuqja e lidhur me meningjitin në fakt shkaktohet nga septikemia. Asnjëherë nuk duhet të prisni një skuqje, mund të jetë një shenjë e vonshme ose mund të mos shfaqet aspak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *