India u bën thirrje qytetarëve që për Shën Valentin të përqafojnë lopët

Departamenti i mirëqenies së kafshëve të Indisë u ka kërkuar qytetarëve që këtë vit të shënojnë Ditën e Shën Valentinit jo si një festë romantike, por si “Dita e Përqafimit të Lopës”, për të promovuar më mirë vlerat hindu.

Në një deklaratë, Bordi i Mirëqenies së Kafshëve të Indisë tha se përqafimi i lopëve do të sjellë “pasuri emocionale dhe do të rrisë lumturinë individuale dhe kolektive”.

Hindusët e devotshëm, të cilët adhurojnë lopët si të shenjta, thonë se festa perëndimore bie ndesh me vlerat tradicionale indiane.

Vitet e fundit, grupet hindu të ekstremit të djathtë kanë bastisur dyqanet në qytete, kanë djegur letra dhe dhurata dhe kanë përzënë çiftet që mbanin duart në restorante dhe parqet, duke thënë se Dita e Shën Valentinit promovon shthurjen.

Grupe të tilla si Shiv Sena dhe Bajrang Dal thonë se veprime të tilla hapin rrugën për të ripohuar identitetin hindu.

Të rinjtë indianë të arsimuar, pavarësisht nga feja e tyre, zakonisht e kalojnë festën duke mbushur parqet dhe restorantet, duke shkëmbyer dhurata dhe duke mbajtur festa për të festuar si çdo festival tjetër indian, veçanërisht që kur India filloi procesin e liberalizimit ekonomik në fillim të viteve 1990.

Qeveria nacionaliste hindu e udhëhequr nga kryeministri Narendra Modi ka shtyrë një agjendë hindu, duke kërkuar supremacinë e fesë në kurriz të një kombi laik të njohur për diversitetin e tij.

Hindusët përbëjnë gati 80 për qind të afro 1.4 miliardë njerëzve në Indi. Myslimanët përbëjnë 14 për qind, ndërsa të krishterët, sikët, budistët dhe xhainët përbëjnë pjesën më të madhe të 6 për qind të mbetur.

Lopa ka qenë prej kohësh e ngulitur në psikikën hindu dhe është shumë e respektuar nga shumë njerëz si e ngjashme me nënën e dikujt. Shumica e shteteve në Indi e kanë ndaluar therjen e lopëve. raporton AlJazeera.

Sipas faqes analitike të të dhënave India Spend, të paktën 45 njerëz u vranë nga grupet vigjilente të lopëve hindu në vend mes viteve 2012 dhe 2018.

Apeli i bordit të mirëqenies së kafshëve u kërkon njerëzve të dalin dhe të përqafojnë fizikisht lopët më 14 shkurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *