Këto janë vendet me më së shumti miliarderë në botë

Janë gjithsej 2,640 miliarderë në mbarë botën. “Forbes” ka bërë një listë në të cilën zbulon se cilat janë 10 vendet me më shumë qytetarë miliarderë.

Në vendin e parë në renditjen e vendeve me më shumë miliarderë janë Shtetet e Bashkuara. Nëse është e vërtetë që njeriu më i pasur në botë, Bernard Arnault, është francez, ka 735 qytetarë miliarderë në SHBA. Më i pasuri është padyshim me 180 miliardë dollarët e tij Elon Musk, ndërsa këtë vit sportistët LeBron James dhe Tiger Woods hynë në botën e miliarderëve.

Medalja e argjendit shkon për Kinën, me 495 qytetarë miliarderë, të cilët zotërojnë kolektivisht rreth 1670 miliardë dollarë. Njeriu më i pasur në vend me 68 miliardë asete mbetet Zhong Shanshan, themeluesi i Nongfu Spring, kompania më e madhe e pijeve në vend.

India ka shkallën më të ulët në podium, me 169 miliarderë. Personi më i pasur është Mukesh Ambani, i cili zotëron një pasuri prej 83 miliardë dollarësh.

Jashtë podiumit është Gjermania, e cila është në vendin e katërt në renditje, me 126 miliarderë. Më i pasuri në vend me 42 miliardë është Dieter Schëarz, pronar i gjigantit të supermarketeve të grupit Schëarz.

Pavarësisht një periudhe të ndërlikuar mes luftës dhe sanksioneve, Rusia është e pesta në renditje me 105 miliarderët e saj, të cilët kanë humbur një total prej 83 miliardë dollarësh që nga viti 2022. Njeriu më i pasur në vend është Andrey Melnichenko, një manjat i plehrave që zotëron më shumë se 25 miliardë dollar.

Në vend të gjashtë është Hong Kongu, me 66 miliarderët e tij, një më pak se në vitin 2022. Li Ka-shing, president dhe një nga aksionerët kryesorë të grupit CK Hutchison, me asetet e tij prej 38 miliardë dollarësh është më i pasuri.

Në këtë renditje të hartuar nga Forbes, është e pranishme edhe Italia, e cila me 64 miliarderët e saj pason Hong Kongun dhe është në vendin e shtatë, ku njeriu më i pasur në vend është ende Giovanni Ferrero, me një pasuri të vlerësuar prej vetëm mbi 38 miliardë dollar.

Në vendin e tetë renditet Kanadaja me 63 miliarderë, një më pak se vitin e kaluar, dhe asete totale prej 245 miliardë dollarësh, më shumë se një e pesta në pronësi të David Thomson dhe familjes së tij.

Në vendin e nëntë renditen Tajvani dhe Mbretëria e Bashkuar me 52 qytetarët e tyre miliarderë. Tajvanezi më i pasur me 136 miliardë dollarë është Lin Shu-hong, ndërsa James Ratcliffe është personi më i pasur në Britani.

Renditjen e mbyll Brazili, i cili me 51 miliarderë është në vendin e dhjetë. Personi më i pasur është një grua, Vicky Safra, me 16.7 miliardë dollarë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *