Marka gjermane është e përjetshme – mund të këmbehet përgjithmonë

Jo vetëm që marka gjermane është e përjetshme, por edhe kursi i këmbimit ka mbetur i pandryshuar – 1,95583 marka për një euro.

20 vjet më parë, 12 anëtarë të BE-së miratuan euron. Në Gjermani, marka gjermane është zhdukur nga qarkullimi – një preferuar i preferuar jo vetëm në Gjermani. Por ajo ende po del nga vende të ndryshme fshehjeje – dhe nuk e ka humbur vlerën e saj. “Edhe 20 vjet pas futjes së euros në para të gatshme, marka gjermane po ndryshon pa kufizim në më shumë se 30 degë të Bundesbank. Kjo e bën Gjermaninë një nga gjashtë vendet e eurozonës ku monedha e mëparshme kombëtare mund të këmbehet përgjithmonë”, tha Johannes Berman nga Bordi i Bundesbank.

Megjithatë, shumë nuk e dinë këtë – as në Gjermani. Jo vetëm që marka gjermane është e përjetshme, por edhe kursi i këmbimit ka mbetur i pandryshuar – 1,95583 marka për një euro, raporton Kosovapress, transmeton albinfo.ch.

Në sirtarin e vjetër

Në fund të vitit 2001, pak para kalimit në euro, ishin në qarkullim 162 miliardë marka, nga të cilat 150 miliardë ishin në kartëmonedha. Shumica e parave u këmbyen shpejt nga njerëzit. Por miliarda shenja janë ende duke u zvarritur nëpër sirtarë, duke u fshehur në dollapë dhe midis faqeve të librave ose të shtrirë nën dyshekë.

Kështu, një organizatë për mbrojtjen e kafshëve nga Lajpcigu ka marrë dhuratë një komodë të vjetër, pra një testament për të ndjerin. Vite më vonë, kur punëtorët e asaj organizate çmontuan komodinën – gjetën 27.700 marka, ose 14.163 euro. Nuk do të jetë kurrë e qartë nëse pronari i ndjerë i ka harruar ato para apo i ka dhuruar qëllimisht në një mënyrë kaq të pazakontë.

Kjo ndodh shpesh, thotë Johannes Berman: “Njerëzit përdorin mobiliet si kasafortë”.

Megjithatë, pullat “bunker” zbulohen edhe në mënyra të tjera, si për shembull gjatë një vjedhjeje,kur një burrë nga afërsia e Bonit hyri në shtëpinë e një fqinji, vodhi një biçikletë dhe mori 150 pulla, të cilat i shkëmbeu para se të arrestohej.

Në vitin 2021 u zëvendësuan më shumë se 22 milionë euro. Për 11 muaj në vitin 2021, Bundesbank ndryshoi 43.1 milionë marka, në kartëmonedha dhe monedha, në rreth 22 milionë euro. Banka ka të dhëna se ka ende marka gjermane me vlerë 12.35 miliardë – nga të cilat 5.75 miliardë në kartëmonedha dhe 6.6 miliardë në monedha. Pikërisht, bëhet fjalë për 163.8 milionë kartëmonedha dhe më shumë se 23 miliardë monedha, duke përfshirë edhe monedha speciale prej 10 markash.

Kartëmonedhat prej 100 dhe 1000 markash janë kryesisht bunkerë – së bashku përbëjnë 49 për qind të vlerës së markave gjermane. Sipas Bundesbank, janë fshehur 17.1 milionë kartëmonedha 100 markash dhe 1.1 milion kartëmonedha 1000 markash.

Monedha rezervë e preferuar

Megjithatë, me kalimin e kohës, banka qendrore gjermane po konverton gjithnjë e më pak marka gjermane: “Njerëzit po gjejnë vende të fshehta gjithnjë e më pak dhe po vijnë gjithnjë e më pak. Shkëmbimi i kartëmonedhave dhe monedhave të markës gjermane në euro ra veçanërisht në vitet 2020 dhe 2021, gjë që i atribuohet në Bundesbank pandemisë dhe bllokimit që nuk anashkalonte degët e bankës: kartëmonedhat dhe monedhat mund të dërgoheshin vetëm me postë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *