Sa para kanë të kursyera qytetarët e Kosovës dhe vendeve të Ballkanit?

Java Botërore e Kursimeve festohet nga 31 tetori deri më 6 nëntor. Gjatë këtyre ditëve, bankat qendrore, bankat komerciale, por edhe institucione dhe organizata të tjera financiare e shënojnë në mënyra të ndryshme këtë javë, gjatë së cilës publikohen edhe të dhënat për kursimet e qytetarëve dhe kompanive.

Pas pandemisë nga koronavirusi (Covid-19), e cila solli ndryshime dhe vështirësi në flukset ekonomike, një periudhë e vështirë për ekonominë në kuadrin global erdhi edhe për shkak të luftës në Ukrainë, inflacionit të lartë dhe ndryshimeve në flukset e rregullta ekonomike. Por, pavarësisht motit të vështirë, qytetarët në vendet e rajonit po përpiqen të kursejnë para.

Rritje e kursimeve në Shqipëri

Sipas të dhënave të Bankës së Shqipërisë, në fund të shtatorit 2022, gjendja totale e depozitave arriti në 10.6 miliardë euro, një rritje e lehtë krahasuar me gushtin e këtij viti.

Pesë miliardë euro mbahen nga bankat në Kosovë

Sipas raportit të Bankës Qendrore të Kosovës, vlera e depozitave të depozituara në bankat komerciale arrin në pesë miliardë euro. Nga këto pesë miliardë euro, depozitat e qytetarëve arrijnë në 3.5 miliardë euro, 957 milionë janë nga korporatat jofinanciare dhe 260 milionë euro nga korporatat e tjera financiare.

Kursimet e qytetarëve në Maqedoninë e Veriut po rriten

Shuma totale e depozitave të popullsisë në Maqedoninë e Veriut në shtator 2022 është 5,27 miliardë euro. Në përqindje paraqet një rritje prej 5.41 për qind krahasuar me vitin e kaluar.

Mbi 14 miliardë euro kursime në Serbi

Kursimet e popullsisë në Serbi janë 14,2 miliardë euro, kurse kursimet në valutë arrijnë në 13,5 miliardë euro dhe 87,3 miliardë denarë, sipas të dhënave të Bankës Popullore të Serbisë (BPS).

Rritje e depozitave në Mal të Zi

Në Mal të Zi, depozitat në korrik shënuan rritje prej 20,41 për qind në nivel vjetor, ndërsa krahasuar me qershorin e këtij viti janë rritur për 3,31 për qind, sipas të dhënave të Bankës Qendrore të Malit të Zi. Në përmbledhje, depozitat e qytetarëve malazezë për shtatë muaj në vitin 2022 u rritën me 600 milionë euro, ndërsa në fund të qershorit arritën në 4.46 miliardë euro.

BeH: Qytetarët preferojnë të kursejnë në monedhën vendase

Sipas të dhënave më të fundit të disponueshme nga Banka Qendrore e Bosnjë e Hercegovinës, në fund të shtatorit 2022, depozitat totale të popullsisë në bankat komerciale në BeH arritën në 14,22 miliardë marka të konvertueshme, ose 7,28 miliardë euro. Në nivel vjetor, depozitat e popullsisë në fund të shtatorit shënuan një rënie prej 1.9 për qind. Vlera e depozitave në monedhën vendase në BeH është më e lartë se depozitat në valutë për herë të parë, gjë që tregon rritjen e besimit në monedhën vendase.

Kroatët me kursimet më të larta në rajon

Totali i depozitave të popullsisë në Kroaci në banka në fund të gushtit të këtij viti arriti në 263,4 miliardë kuna ose 34,98 miliardë euro, që paraqet sasinë më të madhe të depozitave në krahasim me vendet e tjera të rajonit. Në nivel vjetor, rritja e depozitave në Kroaci arrin në 22,3 miliardë kuna (2,29 miliardë euro), që është edhe rezultat i tejmbushjes së parave të gatshme në qarkullim në banka për shkak të hyrjes në Eurozonë, njoftoi Banka Kombëtare Kroate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *