Sizmologu Mustafa paralajmëron: Kosova mund të goditet nga tërmete çdo 5 vjet

Tërmeti që goditi rajonin pranë kufirit mes Turqisë dhe Sirisë, tashmë ka marrë jetën e më shumë se 21 mijë personave.

Pas këtij tërmeti shkatërrues, shumëherë është diskutuar nëse Kosova mund të rrezikohet nga këto dukuri.

Shemsi Mustafa nga Instituti Sizmik i Kosovës në një prononcim për Gazetën Insajderi ka treguar nëse Kosova mund të goditet nga tërmetet.

Mustafa tha se duke marrë parasysh probabiliteti në përqindje sipas hartës se rrezikut sizmik, Kosova mund të goditet nga tërmete çdo 5 vjet.

“Në agjencinë tonë, jemi dy zyrtarë sizmologë, andaj edhe kapaciteti ynë për studime është shumë i kufizuar. Si obligim e kemi të bëjmë studime mikrosizmike, sidomos në zonat urbane ku planifikohet të bëhen ndërtime të larta. 5.0, 5.5 shkallë të rihterit është ndër mesatare. Faktikisht Kosova u goditë nga tri tërmete, në 2002, tërmeti goditi Gjilanin, Istogun në 2010-ën dhe Vushtrrinë në vitin 2013. Kjo tregon që brenda 13 vjetëve në Kosovë ndodhën tri tërmete me magnitudë deri në 5.7 shkallë të rihterit saqë harta e jep që probabiliteti i këtyre ngjarjeve, çdo 5 vjet mund të ndodhin tërmete në Kosovë e jep me një përqindje 72% por nëse e marrim këtë, faktikisht doli qind për qind’’, ka thënë Mustafa për Insajderin.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *